Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för evidensbaserade former av psykoterapi med utgångspunkt i kognitiv psykologi och inlärningspsykologi. KBT har nått särskilt goda resultat på vanliga ångesttillstånd, t.ex. fobier, paniksyndrom och tvångssyndrom, och på förstämningssyndrom, t.ex. depression. Terapin fokuserar på att förändra tankar, vanor och beteenden för att hjälpa människor att leva ett bättre liv.
När man jämfört behandlingsresultat av kognitivt beteendeterapeutiska metoder med andra terapimetoder har man vanligtvis kunnat notera bättre resultat för KBT[1][2]. Inte inom något område har KBT fått sämre resultat än andra psykoterapeutiska insatser[3][4]. I USA, Kanada, Australien och Storbritannien har KBT en mycket stark ställning bland psykologer, psykoterapeuter och övrig personal i psykiatrin. I Sverige har KBT haft en långsammare spridning och här är ännu efterfrågan på behandling betydligt större än utbudet. Vissa landsting saknar egen kognitiv-beteendeterapeutisk kompetens och måste remittera patienter till KBT-terapeuter i andra landsting för specialistvård. På senare år har dock KBT varit på stark frammarsch även i Sverige. Psykologer börjar använda denna terapi på patienter mer och mer och funnit goda resultat.
Till skillnad från psykodynamisk teoribildning, så menar man inom den kognitiva psykologin att fobier och annat som behandlas inte är symtom på andra, underliggande och för individen omedvetna problem.
"KBT för boendestödjare/omsorgspersonal"
Föreläsare: Celia Young, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
Var: Göteborg När: 24 oktober 2012
Läs mer om kursen
Ladda ner kursprogrammet i PDF
Kunskapsforum AB, Skepparegången 10, 413 18 Göteborg
E-post: info@kunskapsforum.com
Tel: 0702-83 32 55